Köttgryta # 1

Jag tänkte dela med mig av ett recept på en av mina köttgrytor. Köpte hem lite potatis och kött och improviserade fram detta recept som nu är en favorit här hemma.

2 pers
Detta behöver du:

Nötkött (grytbitar) 400 g

Lök x 1

Potatis x 5

Matlagningsgrädde 1 dl

samt soja, vetemjöl, salt & peppar, salca, köttbuljong och vitlök.

Stek hakad lök och vitlök i mat/raps-olja i en kastrull tills dem mjuknat, lägg sedan i grytbitarna och låt dom steka tills dem fått färg. Lägg sedan i ca 5 dl varmt vatten (täck köttet) och 1 köttbuljong och krydda efter smak, sätt på locket och låt koka i 30-45 minuter beroende på vilken typ av kött du använder - målet är att få det så mört som möjligt.
Under tiden kan du koka potatisen i en separat kastrull, skala och dela 4-5 medelstora potatisar i 2 delar och koka tills dom är halv-klara. Nu börjar köttet bli klart och lite av vattnet har reducerats, lägg nu i 1 msk Salca (turkisk paprika pure), det går även att använda tomat pure men använd då 2 msk. Häll i ca 1 msk soja och 1 rågad msk vetemjöl för att göra såsen tjockare, lägg även i lite mer vatten ca 2 dl. När du fått tjockleken på såsen som du vill ha den kan du lägga i den halvklara potatisen som får ligga och marinera ett tag. Se till att "dränka" potatisen i såsen och låt det sedan koka ihop ca 15-20 min på svag värme. Lägg i grädden 1-2 min innan det är klart.

Yoghurt/creme fraiche till denna rätt är riktigt gott!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0