Ayran

Ayran är en mix av yoghurt, vatten och salt och är en riktigt bra törstsläckare i mellanöstern.
Drycken är väldigt populär till frukost och traditionella rätter som kebab.

Ayran finns självfallet att hitta i butik (Turkiet som Sverige) men det är lika lätt att göra själv!
Det enda du behöver är just yoghurt, vatten och salt! Om du önskar kan du även smaksätta med vitlök, dill, peppar, mynta, citron, lime m.m.

1 glas ayran

Yoghurt
2 dl

Vatten 1 dl

Salta efter smak













Kyckling i krämig tomatsås

Denna rätt påminner lite om Menemen receptet - Några små ändringar så vips blir frukosten till middag!

2 pers

Kycklingfile x 2

Tomat x 3

Lök x 1

Vitlök x 2

Hönsbuljong x 1

Matlagningsgrädde x 50 - 100 ml

Salt, peppar och färsk persilja

Stek kycklingen i en stekpanna med olja, använd lock om möjligt för att bevara "saften". När kycklingen är genomstekt lägg i hönsbuljong samt salta och peppra efter smak. Haka upp vitlök, lök, tomat och färsk persilja. lägg i och rör om. Låt stå i ca 5-10 minuter på medelhög värme. Se till att tomaterna mjuknat så pass mycket att du kan mosa dom lite lätt för att få till såsen. Lägg i matlagningsgrädde och låt det koka ihop i några minuter.

Jag serverar alltid denna rätt med Spaghetti, grymt gott! Ris är inte helt fel det heller.






För mycket salt i maten?

Det kan hända ibland att man "över" - saltar maten men det går att lösa. Lägg i en skalad potatis så absorberar den det överblivna saltet.

TIPS

Återanvänd potatisskalet

Potatisskal har man oftast ingen användning för och åker lätt in i soppåsen utan eftertanke.

Ett tips för hur man faktiskt kan ta vara på potatisskalet är att göra hemgjorda chips. Jag rekomenderar att göra chipsen i en stekpanna, häll i ca 3-5 cm raps/mat-olja och lägg i skalen, låt dem ligga tills dom blivit krispiga och gyllenbruna. Torka bort överflödig olja med hushållspapper. Tänk dock på att tvätta potatisskalet noga, skalet innehåller många nyttiga näringämnen men även miljögifter!


Köttgryta # 1

Jag tänkte dela med mig av ett recept på en av mina köttgrytor. Köpte hem lite potatis och kött och improviserade fram detta recept som nu är en favorit här hemma.

2 pers
Detta behöver du:

Nötkött (grytbitar) 400 g

Lök x 1

Potatis x 5

Matlagningsgrädde 1 dl

samt soja, vetemjöl, salt & peppar, salca, köttbuljong och vitlök.

Stek hakad lök och vitlök i mat/raps-olja i en kastrull tills dem mjuknat, lägg sedan i grytbitarna och låt dom steka tills dem fått färg. Lägg sedan i ca 5 dl varmt vatten (täck köttet) och 1 köttbuljong och krydda efter smak, sätt på locket och låt koka i 30-45 minuter beroende på vilken typ av kött du använder - målet är att få det så mört som möjligt.
Under tiden kan du koka potatisen i en separat kastrull, skala och dela 4-5 medelstora potatisar i 2 delar och koka tills dom är halv-klara. Nu börjar köttet bli klart och lite av vattnet har reducerats, lägg nu i 1 msk Salca (turkisk paprika pure), det går även att använda tomat pure men använd då 2 msk. Häll i ca 1 msk soja och 1 rågad msk vetemjöl för att göra såsen tjockare, lägg även i lite mer vatten ca 2 dl. När du fått tjockleken på såsen som du vill ha den kan du lägga i den halvklara potatisen som får ligga och marinera ett tag. Se till att "dränka" potatisen i såsen och låt det sedan koka ihop ca 15-20 min på svag värme. Lägg i grädden 1-2 min innan det är klart.

Yoghurt/creme fraiche till denna rätt är riktigt gott!



Menemen

Menemen är en slags turkisk äggröra som är perfekt som frukost eller mellanmål.
Det finns lite olika varianter på den men här är mitt recept.

Menemen 2 pers.

2 tomater, 1/2 lök, 1 sivri biber (grön paprika) och 1 ägg.

     
 

Haka lök, paprika och tomater. Stek upp löken och paprikan i olja tills dom mjuknat och lägg sedan i tomaterna och salta - låt det sedan stå i ca 5 minuter tills även tomaterna mjuknat. Jag brukar även lägga i 1 tsk Salca (turkisk paprika pure) som är en aning stark för att få lite mer sting!
Sist knäcker du ägget och rör om 1-2 minuter.




Jag valde denna gång att lägga på lite färsk persilja men det är lika gott utan. Jag äter alltid min menemen med en brödbit och en klick yoghurt.


Vanilla Rhubarb

Jag är på väg att avslöja receptet på den absolut godaste drinken jag någonsin har smakat so brace yourself...




Absolut Vanilla 4 cl

Rabarbersaft (koncentrerad) 3 cl

Vatten 2 cl

Isbit x 1

Afiyet olsun!


Izmir tulum

Något jag verkligen kommit att uppskatta efter en tid i Turkiet är ost, vilket också har blivit en central och viktig del i vår frukost här hemma. Messis familj brukar skicka ost till oss som dom gör alldeles själva och som är unik för just Siirt där dom kommer ifrån.

En annan ost som nästan är ett måste för oss här hemma för att lyfta frukostarna är "Izmir tulum" - det är favoriten just nu. Tulum är en traditionell turkisk getost som skiljer sig i smaken beroende på vart i landet den är gjord, har dock bara smakat den från izmir så får pröva på några fler varianter och jämföra!

Tulum osten äts också flitigt i samband med drycken Raki och används då som en "Meze".
Att köpa ett par olika "fin" ostar till vinet hemma i Sverige kan ju kosta mer än det smakar men här är det faktiskt lätt att kunna lyxa till det.
  
Om ni kikar runt i små butiker med asiatisk/orientalisk style så hittar ni säkert Izmir tulum!




Marknad

Marknaden här i Turkiet är där dem flesta går för deras frukt och grönt shopping!
Man får hem en massa gott för en liten peng om man jämför med dom stora mat-kedjorna.

De flesta råvaror som säljs på marknaderna är säsongsanpassade och närodlade och en riktig smakupplevelse! - Man kan hitta det mesta! Marknaden har även ett stort utbud av olika ostar, oliver, fiskar, kryddor m.m.

Så hit är det absolut värt att gå en gång i veckan och storhandla!








Hosgeldiniz

Välkommen till minibrorson.blogg.se/yemek - en ny del av min redan befintliga blogg.
Här är min tanke att dela med mig av mina matupplevelser, det kan vara allt ifrån mina egna recept till restaurangbesök eller bara lite smått och gott som jag tycker är värt att nämna.

Inriktigningen är först och främst Turkisk i och med att det är här jag bor och det är här jag får min mat-inspiration. ENYOY!


Om

Min profilbild

RSS 2.0